voor je spreekbuurt

Wat moet je eigenlijk allemaal weten voor een spreekbeurt karate? In ieder geval wat Karate inhoud natuurlijk. Verder hebben we een Budo Lifestyle tas met Karate attributen te leen die je kan helpen om je spreekbeurt nog interessanter te maken.

Het woord KARATE betekent letterlijk lege (Kara) hand (Te). Karate is als zelfverdedigingsport ontstaan in Japan op Okinawa. Tijdens onze Karate lessen leer je stoot, trap, veeg en vele verdedigingstechnieken. Wat je allemaal leert tijdens een Karateles blijft in de DOJO. Een DOJO is de ruimte waarin je traint. Je mag Karate alleen gebruiken in nood gevallen om jezelf te verdedigen. Een assistent leraar heet een Sempai. Een leraar heet een Sensei (meester), als de leraar een 6e Dan heeft is het een Shihan (grootmeester). 

Onderdelen

Karate bestaat uit verschillende onderdelen.

Basis Karate:

Wanneer je op Karate gaat, dan begin je met basis karate. Met basis karate leer je om alle technieken te beheersen. Met basis karate train je voor het behalen van je slippen/banden en hier moet je examen voor doen. Het allerbelangrijkst is dat je jezelf ontwikkeld als persoon. Je begint met de witte band, vervolgd door de gele slip(jeugd), gele, oranje slip (jeugd) oranje, groene slip (jeugd) groene, blauwe slip (jeugd) blauwe, bruine slip (jeugd) bruine en tenslotte de zwarte band. Vanaf het behalen van je zwarte band begint het DAN systeem.

Naast het basis Karate is er ook het wedstrijd Karate. Het wedstrijd karate bestaat uit twee onderdelen: Kata en kumite.

Kata:

Kata is een gevecht met een denkbeeldige tegenstander. Je beeld een tegenstander in en gaat hiermee het gevecht aan! Denk hierbij aan een vaste vorm die je loopt. Denk hierbij aan een Karate dans met mooie Karate technieken, maar dan zonder muziek. Kata staat bekend om zijn krachtige technieken, explosiviteit, lenigheid, sierlijkheid en vaste vorm.

Kumite:

Kumite is het sparring onderdeel. Met kumite ga je samen met een tegenstander in ongeveer dezelfde leeftijd en gewichtsklasse de strijd aan om een gevecht te winnen. Een gevecht win je wanneer je meer punten hebt gescoord dan je tegenstander. Bij het kumite WKF systeem staat het Skin touch kumite bekend! Skin touch houdt in dat je elkaar geen opzettelijk letsel toe mag dienen en gaat om punten niet om knock out.! Kumite staat bekend om zijn explosiviteit, lenigheid, snelheid, reactievermogen, timing en de juiste controle!

Japanse woorden Tijdens de Karateles worden er veel Japanse woorden gebruikt. Wat veel gebruikt word is bijvoorbeeld van 1 tot 10 tellen in het Japans.

Ich = een 
Ni = twee 
San = drie 
Shi = vier 
Go = vijf 
Roku = zes 
Shichi = zeven 
Hashi = acht 
Ku = negen 
Ju = tien

Karate outfit

Voor het beoefenen van Karate heb je een Karate outfit nodig. Een Karate outfit bestaat uit een broek, jas en een band. Een Karatepak heet een Gi. Een band wordt in het Japans een Obi genoemd. Je karateband moet je op een speciale manier omknopen.